Sanne Peper

Slachthuis vijf

Theater Rotterdam: Erik Whien
TR Herdenkt
za 4 mei - do 13 jun
“Slachthuis vijf doet je happen naar adem” ★★★★★ NRC

De succesvolle en bejubelde voorstelling Slachthuis vijf in de regie van Erik Whien komt terug naar het theater. De voorstelling werd in 2022 geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. De jury schreef: “De voorstelling laveert tussen kleinmenselijk drama en het grote gebaar, doorbreekt schaamteloos de vierde wand en vuurt wonderbaarlijke toneelbeelden op de toeschouwer af die nog lang op het netvlies gebrand blijven.”

Slachthuis vijf draait om Billy Pilgrim, een Amerikaanse soldaat die los is geraakt van de tijd. Hij kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede  Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.

We zien Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

Regisseur Erik Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter volgt de succesvolle toneelbewerking van Slachthuis vijf naar het bijzondere anti-oorlogs meesterwerk van Kurt Vonnegut.

Donatie ticketopbrengst

Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Hoewel 4 en 5 mei traditioneel gaan over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Theater Rotterdam doneert daarom de inkomsten van Slachthuis vijf op 4 en 5 mei aan twee goede doelen; Theatre Day Productions en Standing Together. 

Standing Together is een grassroots beweging die Joodse en Palestijnse burgers van Israël verbindt en mobiliseert voor vrede, gelijkheid en sociale en klimaatrechtvaardigheid. Vanuit de overtuiging dat de meeste mensen veel meer gemeen hebben dan wat ons van elkaar scheidt. 

De theatermakers van Theatre Day Productions (Ayyam Al Masrah) werken in overvolle scholen, in opvangkampen of gewoon op straat in Gaza. Ze creëren ze een plek waar gevoelens van verdriet en verlies kunnen worden gedeeld maar waar ook steun en troost is. Waar oorlogskinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om gewoon kind te zijn. Al is het maar voor even.

Herdenkingsprogramma 4 mei 
TR25, 19:30-20:10
Op 4 mei kun je samen herdenken bij Theater Rotterdam. We zullen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken, maar ook stilstaan bij de oorlogen van het heden. Danser Amira al Rawi geeft een performance en harpist Ranie Ribeiro zal met zijn muziek de gezamenlijke stilte doorbreken.

 

Minicollege 5 mei
TR25, Erkerfoyer, 13:3 –14:15
Regisseur, docent en schrijver Gilles Groot gaat breder in op het macabre, hilarische en troostende werk: Slachthuis vijf geschreven door Kurt Vonnegut en ontrafelt een van de meest indrukwekkende anti-oorlog boeken uit de geschiedenis. Gratis te bezoeken.

 

Vrijheidsmaaltijd 5 mei
TR8, 17:30-19:00
Op 5 mei is er na afloop van de voorstelling een Vrijheidsmaaltijd in de foyer van TR8 William Boothlaan. Reserveer voor de maaltijd een gratis ticket.

 

Alles over TR Herdenkt

Extra

Erik Whien over Slachthuis vijf:
"Twee jaar geleden, toen we Slachthuis vijf op toneel brachten, was de vergelijking met alle oorlogen om ons heen een gruwelijke realiteit. Helaas is dat op dit moment niet anders. Kurt Vonnegut gaf zijn boek de ondertitel ‘de Kinderkruistocht’. Ook nu sterven er weer zoveel kinderen onder onze ogen. Dat is woedend makend. Slachthuis vijf is in de eerste plaats een anti-oorlogsboek. Een dappere poging om van de enorme complexiteit en wanhoop, toch een verhaal te maken. En daar is Vonnegut glorieus in geslaagd. Het is een weergaloos boek: liefdevol, grappig, verbijsterend, fantasievol en met een hoofdpersonage, Billy Pilgrim, die je voor altijd in je hart sluit.”

Bekijk onze thema's

TR Herdenkt

Gezamelijk herdenken met het programma van TR Herdenkt op 4 & 5 mei 2024

Team

gebaseerd op het boek van Kurt Vonnegut bewerking Koen Tachelet regie Erik Whien spel Bram Suijker, Jasper Stoop, Sophie Höppener scenografie Marloes en Wikke lichtontwerp Julian Maiwald kostuumontwerp Rebekka Wörmann songs en andere muziek Roald van Oosten dramaturgie Anoek Nuyens vertaling Else Hoog

In de herneming van Slachthuis vijf worden de rollen van Jip van den Dool en Hannah Hoekstra overgenomen door Jasper Stoop en Sophie Höppener.